сряда, 21 ноември 2007 г.

Сюрреализъм- 20 идеи за създаване на специални и различни фотографии- част Втора

11. Формата на човешкото тяло

Като се започне от голото човешко тяло и се завърши с
glamour фотографиите, извивките на тялото, както мъжко, така и женско, позволяват да се реализират чудесни сюрреалистични фотографии. Интересна е също така техниката, която се изразява в поставяне на супер блестящ материал между субекта и фотокамерата. Поставете на фокус материала и ще имате една много мека и объркваща фотография, като че ли е плод на сън.

12. Многократна експозиция

Някои фотокамери са снабдени с тази функция. Като алтернатива можете да заснемете субекта в тъмна стая или през нощта, използвайки поза В. Оставете затвора отворен и запалете за един миг една студийна лампа. Преместете субекта на тъмно и отново запалете лампата. Повторете това няколко пъти. Когато свършите, затворете затвора и сте готови. Субекта ще се появи повече пъти върху една- единствена снимка.

1 3. Екстремни макро фотографии

Опитайте се да осъществите шокиращи макро фотографии и близки планове на очи, коса, език, кожа и устни. Макро фотографията позволява да се поставят на преден план и да изпъкнат детайли и текстури, често е нужен голям контраст на сенки и светлини, играйте си с посоката, откъдето идва светлината. Внимавайте да не премахнете прекалено различните нива на сивото. За този жанр от фотографията е нужно да се използва оптика с дълъг фокус.

1 4. Двойно виждане

Ако желаете да заснемете субекти и модели перфектно идентични помежду си, можете да създадете една добра сюрреалистична снимка. Можете да създадете ефекти, които карат да мислим за едно раздвояване на личността или на един вид публично и лично на субекта на снимката. За съзадаването на това ви стига да облечете модела в два чифта различни дрехи и да го заснемете с техниката, описана в точка 12. Като алтернатива можете да използвате филтри B+W Multi Image.

15. Силует

Създайте интересни фотографии като заснемете само силуета на субекта. Заснемете модела, имайки впредвид, че като заден фон трябва да е слънцето, а ако е и залязващо ще отразите максимален ефект. Така ще успееете да заснемете само сянката на субекта, която се слива със самия обект в един- единствен черен блок. Времето за експозиция трябва да бъде съгласувано с фона. В студио може да се реализира същия ефект, позиционирайки субекта и един разпределител между субекта и източника на светлина, който трябва да се намира зад гърба на субекта.

16. Боди арт

Ако сте способни да рисувате, както снимате, можете да съчетаете двете способности за да осъществите страхотни ефекти в едно уникално произведение. Нарисувайте върху тялото на модела някое животно или някаква сцена, наподобяваща фона на мястото, на което се намирате, чрез техниката trompe l' oeil по такъв начин, че тялото да се слее с околната среда. Използвайте екологични и нетоксични растителни бои.

17. Дълга експозиция

Можете да осъществите динамична снимка използвайки техника подобна на множествената експозиция от точка 12. През нощта монтирайте камерата върху триножник, регулирайте отвора около f/5.6 и експонирайте за една, две секунди. Сега, с максимално внимание можете да заснемете светлинните лъчи оставени от фаровете на преминаващите коли и един човек, изпънат на земята надълго на същия път. Възможностите са невероятно много, дайте максимална свобода на мисълта и фантазията си и със сигурност ще бъдете заплатени с чудесни резултати.

18. Маски

Нашият опит ни позволява да интерпретираме лицевите емоции на хората и да предсказваме техните реакции. Използването на маска не позволява да се разчете емоцията и създава ефект на сюрреализъм и ако е добре изпълнен, почти на паника. Направете така, че модела да използва маска, весела или тъжна, но несъразмерна в сравнение с ролята, която изпълнява.

19. Ефект Zoom

За да добавите динамика към снимка можете да използвате една специална техника. Може да изглежда просто, но за да бъде добре изпълнена, трябва да имате определен опит. Перфектният субект трябва да бъде перфектно разпознаваем и богат на цветове. Запълнете сцената по начин, по който субекта изпълва изцяло фотограмата с използван максимален zoom. Използвайте дълги времена, тоест позиционирайте се със zoom- а с минимален диапазон. Снимайте и едновременно въздействайте върху zoom- а по начин, по който ще раздвижите субекта във фотограмата. Задължително е използването на триножник.

20. Костюми

Потърсете млад модел, който има изражение на фея или на момиченце. Облечете я с костюм, който например напомня за фея или за елфа. Гримирайте я ярко с цветове в синята гама и накрая трябва да имате за резултат едно приказно същество. За да получите по- мек фотографски ефект можете да намажете малко вазелин върху UV филтър или да закупите филтър Tiffen Pro Mist или Cokin Diffuser, съществуващи с много различни ефекти. За да се симулира мъгла може да се използва филтър Cokin Fog 2, допълвайки го с цветен желатин, ако желаете да "промените" атмосферното време. Внимавайте, тъй като всички тези филтри могат да повлияят на експозицията на четене, реагирайте имайки впредвид промените.

Няма коментари: