сряда, 21 ноември 2007 г.

Сюрреализъм- 20 идеи за създаване на специални и различни фотографии- част Първа

1. Под вода

Ако разполагате с калъф за подводни снимки за вашата фотокамера, с маска и шнорхел, можете да съзададете интересни композиции даже от един обикновен басейн. Ако става въпрос за публичен басейн, трябва първо да си осигурите разрешение, тъй като така ще можете да работите дори и в присъствието на хора.

Можете да снимате субекти, които са потопени във водата, например до раменете. Като алтернатива, ако басейнът отговаря, можете да снимате през стъкло или някаква стъклена повърхност, създавайки впечатление за аквариум. В този случай, естествено, не е възможно използването на светкавица. Ефектите, които можете да създадете са безкрайни, експериментирайте и се оставете да ви води вашата креативност.

2. Малко и голямо

Използвайте необичайни пропорции за да направите така, че хората да изглеждат като кукли или обратния ефект, снимайте фасадите на сгради отблизо с широкоъгълен обектив настроен максимално за изостряне на големината.

Експериментирайте с перспективата, малко неща са по- успешни за да изглеждат субектите огромни в сравнение с близки особено малки обекти. За да изпълните това, трябва да използвате оптична илюзия снимайки човек, намиращ се близко до фотокамерата по начин, по който да изглежда, като че има същата височина на сграда, която се намира в задния план.

3. Инфрачервени лъчи

Alexandra Morrison, твърди: ” За да уловите вибриращите емоции на инфрачервените лъчи, невидими за човешкото око, трябва да използвате достатъчно здрав триножник и един инфрачервен филтър. Неверятно въздействащи са сцените, в които присъстват зелена растителност или един субект, където се вижда много кожа, защото тези две повърхности отразяват повечето инфрачервени лъчи. Наместете фотокамерата на черно- бял режим, използвайте собствена настройка на баланс на бялото и снимайте във формат RAW.

4. Рисувайте със светлината

Поставете фотокамерата върху триножник и наместете на поза В (Blub). За снимката използвайте дистанционно и ограничете евентуалните вибрации, блокирайки огледалцето в затворена позиция. Отворете затвора и използвайки лазерен лъч, опишете серия от кръгове или различни фигури, създавайки рисунки. Затворете затвора. Някои фотографи използват по- слабо познати източници, като например електрическо фенерче.

5. Оптики

Широкоъгълни оптики или fisheye позволяват изкривяването линиите на предметите. Издължете ръцете и носа, заставайки много близо до субекта. Снимайки го от ниско към високо ще направите така, че той да изглежда неестествено висок, поиграйте си доста с разположението и на ръцете. Експериментирайте с различни гледни точки. Всички тези ефекти се акцентират забележително, ако използвате широкоъгълен обектив или fisheye.

6. Отражения

Огледалата са фантастични извори на вдъхновение за създаване на сюрреалистични ефекти. Заобиколете субекта с огледала и се опитайте да създадете илюзия, която успява да заблуди наблюдателя дотолкова, че той да не може да разбере кое е оригиналното изображение и кое отражението. Поставете огледалата така, че да отразяват различни части от тялото на субекта, създавайки по този начин триизмерност.

7. Мистериозни очи

Скрийте очите на субекта и по този начин ще създадете аура на мистериозност. Опитайте да направите една серия от фотографии, в които субекта е със затворени очи или ги затъмнете допълнително. Ще бъдете изненадани от ефикасността на тази техника, която изглежда, че нарушава един от основните принципи на фотографията- на фокус трябва да са винаги очите на субекта. Скриването на очите ще принуди наблюдаващия да потърси реалната есенция на субекта, анализирайки всеки друг елемент от тялото и лицето.

8. Цветни лъчи

Употребата на цветен желатин пред прожекторите или светкавицата на фотоапарата би могло да добави към снимките ефектност и дълбочина. Също така те позволяват да се премахнат сенките. Промяната на цвета на кожата или на дрехите на субекта, позволява да се реализират наистина оригинални ефекти преди всичко, ако се използват бели или едноцветни задни фонове.

9. Филтри

За да се придаде голяма доза сюрреализъм на портрети заснети под открито небе, можете да оцветите небето или да засилите контраста на облаците, създавайки ефект “буря”, чрез добавяне на филтри с неутрална плътност. Иползвайте специални филтри за да реализирате светлинни ефекти. Някои от тях биват използвани със широкоъгълни обективи за да добавят към снимката допълнителна мекота. Друг специален ефект се получава от филтъра cross screen, който прави да изглеждат светлите точки блестящи като звезди.

10. Тъмнината не е страшна

Фотографът Seth Taras, ни съветва да заснимаме сцени, дори когато са много тъмни: “Обичам да снимам в тъмнината, когато липсата на светлина става главния герой на сцената. Друго хубаво нещо е заснемането на фойерверки. Тяхната експлозия в тъмното хипнотизира зрителя. Тъмнината и сюрреализмът са добри приятели, защото когато доминира черният цвят буквално трябва да се създаде нещо от нищото. Всичко става чисто усещане и това усещане изпълва и изглежда странно и нереално”.

Няма коментари: