събота, 2 февруари 2008 г.

Как да направим презентация

От холандския уебсайт www.beroepkunstenaar.nl: една инициатива на Амстердамските академии по изкуствата (театър, танц, визуални изкуства, музика), с подкрепата на множество правителствени фондове. В момента се разработва английската версия на уебсайта.

Когато сте взели решение за даден проект и повече или по-малко сте изготвили плана, значи е настъпил моментът да го представите “пред света”. Може би искате да запалите бъдещите си сътрудници или да убедите потенциален спонсор в качествата на плана си. А може би искате да разясните кандидатурата си за субсидия или да си подсигурите поръчката за даден фестивал. Накратко, винаги има случаи, когато ще е необходимо да представите идеята си по убедителен начин. Но... как да направите това? По-долу са изброени някои “златни правила”, които са от значение, за да направите една впечатляваща презентация.

1. Бъдете наясно какво послание искате да изразите


Маниерът ви на представяне казва всичко за самия вас, а по този начин (индиректно) и за плановете ви. Само вие самите имате контрол върху това как ще ви възприемат!

2. Знайте как искате да го кажете


“Посланието” може да се съдържа в едно просто изречение от 10-15 думи. Директни, ясни, на езика на слушателя. В крайна сметка слушателите ви ще си тръгнат именно с това “послание”.

3. Първо връзката, после информацията


Бъдете сигурни, че слушателите ви са открити за информацията, която искате да споделите с тях. Ако те се чувстват добре, то и историята ви ще бъде чута по-добре.

4. Публиката ви е по-важна от вас самите


Насочете вниманието си към публиката в началото и в края на презентацията. Между тези две точки можете да говорите за себе си и за плановете си.

5. Кажете го просто, сбито, практично и колкото може по-оригинално


Давайте примери и правете сравнения, използвайте изразителен език. Нека на слушателите ви е лесно да следят мисълта ви.

6. Ако нещо е важно, повторете го


Основните опорни точки трябва да се представят неколкократно, в различна, нова светлина, като се поднасят с нови обяснения и от различни гледни точки.

7. Комуникацията е улица с двупосочно движение


Говорете с, а не на своята публика. Направете я част от историята, която разказвате. Задавайте въпроси. Използвайте разговорни изрази, особено такива, които съдържат местоименията “ти” и “вие”.

8. Да представяш значи да продаваш


Независимо дали се опитвате да продадете представление или да представите план, вие продавате себе си. Преди да “продадете” посланието си, първо трябва да “продадете” себе си.

9. Използвайте минимално визуални средства


Вие го правите! Визуалните средства (листа, прожекции, компютърна анимация) служат единствено за да подкрепят презентацията ви и да допълнят посланието. Текстът не е визуално онагледяване. Вашата публика е тук, за да ви слуша, а не да чете.

10. Ентусиазмът действа!


Динамичният език, глас, жестикулация подчертават впечатлението, което се опитвате да създадете.

11. Хармония между думи и дела


Ако искате да ви повярват, подплатете думите си с подходящия (съответния) език на тялото.

12. Направете подбор на информацията


Само вие знаете какво сте изпуснали.

13. Следете времето


Уважавайте времето на слушателите си. Завършете презентацията си по-рано от обявеното време. Оставете публиката си с усещането “искаме още!”

14. Запазете мотивацията си от началото до края


Гледайте да завършите презентацията си с позитивно изказване от гледна точка на съдържанието, силата и интонацията на изказа.

15. Покажете, че се забавлявате


Най-лесният начин да направите една наистина успешна презентация е като покажете, че искрено се наслаждавате от това, което вършите. Нека да си личи. Успелият говорител е горд от продукта си – и от себе си, както и от това, което представлява.


16. Мълчанието е злато


Не се страхувайте от настъпило мълчание – преди да започнете, между отделни изречения, след показването на поредния екран с информация, след края на презентацията ви. Защото... в съчетание с издишването, дискретната усмивка и контакта с очи, мълчанието е най-ефикасното оръжие по време на презентация или преговори.


Източник: http://www.artadrawing.com/

2 коментара:

ivo ivanov каза...

interesno tova...
zema go procheta pak li??

Tessy каза...

:))))